1/9/07

Ionian Blue

Μιας και κάποιος από τους φίλους μας πρέπει να έχει άμεση συγγένεια με τον Μητσοτάκη, ενώ είχαμε κλείσει αρχικά να πάμε στην Καλαμάτα στις 25 Αυγούστου τελικά για να αποφύγουμε να παριστάνουμε τους Άγγλους στα Πουκέ μετά το τσουνάμι φύγαμε για Λευκάδα (και ευτυχώς εκεί δεν έπιασε φωτιά). Το νησί πανέμορφο, οι παραλίες σούπερ αλλά από φαί αν δεν σου πει κανείς που θα φας θα την πατήσεις σαν τον τουρίστα στην Πλάκα. Για καλή μας τύχη έχουμε φίλους που πάνε αρκετό καιρό Λευκάδα οπότε διασταυρώσαμε πληροφορίες για το που πρέπει να πάμε (και ευτυχώς ήταν σχεδόν ταυτόσημες). Για το που δεν πρέπει να πάμε δεν το ρωτήσαμε αλλά το ανακαλύψαμε και αυτό.

Για όσους βιάζονται, από την 6ήμερη εμπειρία μας στο νησί τρως άφοβα σε 2 μέρη: στο Γιάννη στη Λυγιά και στο Μηνά στη Νικιάνα (τηλ 26450-71480). Τρομερό ψάρι και θαλασσινά, φθηνά και στο μεν Γιάννη με τραπέζι πάνω στο κύμα στο δε Μηνά πιάτο όλη τη θάλασσα κάτω από κληματαριά. Οι άλλες προτάσεις που δοκιμάσαμε δεν ήταν όλες άσχημες αλλά με μεγάλη απόσταση από αυτές τις 2 ταβέρνες. Ειδικά στο Μηνά, η σερβιτόρα (μπορεί να είναι και κόρη του) προτείνεται και για οφθαλμόλουτρο μαζί με την σπέσιαλ γαριδομακαρονάδα με μπούκοβο :-). Ο Γιάννης πάλι έχει τρομερή κολοκυθόπιτα αλλά και αστακομαρονάδα να γλύφεις και τις πιο μικρές δαγκάνες. Και οι 2 ταβέρνες έχουν φρέσκα και φτιάχνουν μόνο αν έχουν πιάσει κάτι την ημέρα εκείνη. Αν θέλετε να δοκιμάσετε και άλλα αφήστε αυτά τα 2 για το τέλος, θα φύγετε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η μεγάλη απογοήτευση ήταν το "Σπίτι του Κορονέλου", θα γράψω σε ξεχωριστό άρθρο μιας και η μπουνλντόζα δεν χωράει εδώ!

Ξεκινώντας από την αρχή , το ξενοδοχείο (Ionian Blue, Τηλ: 26450 29029) αν και το κλείσαμε τελευταία στιγμή ήταν από τα καλύτερα μάλλον που μπορείς να βρεις στο νησί. Το σκηνικό εντυπωσιακό, ο χώρος περιποιημένος, το service αρκετά καλό, η παραλία είχε νερά να τα πιεις στο ποτήρι και τα banana daquiry ερχόντουσαν με τη ντουζίνα. Μερικές λεπτομέρειες χαλάνε όμως το σκηνικό (στα κοντά €300 το απλό δίκλινο περιμένεις να έχεις πχ πρωινό μπουφέ που να ξεφεύγει από τα καθιερωμένα αλλά και να υπάρχει διαθέσιμο νερό χωρίς χρέωση, τα ασανσέρ να μην είναι χαλασμένα κάθε ώρα, η πρόσβαση στο ξενοδοχείο να διευκολύνει άτομα με ειδικές ανάγκες και καρότσι, ο κλιματισμός να λειτουργεί σε όλους τους χώρους, κτλ). Για το δε εστιατόριο (με το μενού όχι το μπουφέ), ναι μεν έχει τρομερή θέα και είναι αρκετά ρομαντικό, αρκεστείτε όμως στα κυρίως, οι σαλάτες ήταν λίγο χειρότερες από το salad bar των Goody's (στα €40 ευρώ το ζευγάρι βέβαια χωρίς κρασί δεν είναι ακριβό για Αθηναϊκά δεδομένα αλλά σίγουρα θεωρείτε πανάκριβο για το νησί).

Την 1η μέρα δοκιμάσαμε τη "Φρύνη στο Μώλο" που είναι μέσα στην πόλη επάνω στον παραλιακό δρόμο και βγάζει τραπεζάκια και δίπλα στη μαρίνα. Δυστυχώς το απόγευμα που πήγαμε όλη η μπόχα της μαρίνας ερχόταν μέσα στο μαγαζί και συνέβαλε ιδιαίτερα σε μια δύσοσμη ατμόσφαιρα (κάτι στο οποίο και σαφώς δεν φταίει το μαγαζί βέβαια). Τα φαγητά που ήρθαν, με εξαίρεση τη σαλάτα με παρμεζάνα και μπαλσάμικο, ήταν μέτρια (σαγανάκι με ούζο και μέλι, κρέας με σύκο και γλυκό κρασί και κάποια άλλα, ήταν ωραία στο μενού αλλά στην εκτέλεση δεν έπειθαν). Έχοντας και το προηγούμενο βράδυ φάει στο ξενοδοχείο, είχα αρχίσει να πιστεύω ότι θα πάρω κιλά μεν φεύγοντας αλλά όχι με την ανάλογη ευχαρίστηση!

Ευτυχώς τις επόμενες ημέρες πήγαμε σε Μηνά και Γιάννη οπότε ξεχάστηκε η άτσαλη αρχή που είχαμε κάνει. Φίλος μας πρότεινε και το Γιάννη Φωτεινό που νοικιάζει και δωμάτια, ακριβώς πίσω από τον Γιάννη στη Λυγιά. Δεν τον πετύχαμε ποτέ ανοιχτό και όταν βρήκαμε τηλέφωνο στην ερώτηση πότε θα ανοίξει μας απάντησε ευγενέστατα "Που θες να ξέρω ρε φίλε, όταν έχω πελάτες ανοίγω, αν δεν έχω δεν ανοίγω". Ελπίζω να ανήκει στην κατηγορία του ιδιότροπου ιδιοκτήτη που όμως κάνει εξαιρετικό φαγητό (θα δοκιμάσουμε άλλη χρονιά αν μας ανοίξει). Έπεται και συνέχεια με το "Σπίτι του Κορονέλου".

PS: Για όσους θέλουν και tips για παραλίες, ηλιοβασίλεμα στο Κάθισμα να σε παίρνει το κύμα είναι όλα τα λεφτά (Πόρτο Κατσίκι δεν πήγα μιας και το καρότσι θα ήταν δύσκολο να το κατεβάσω στο γκρεμό)

3 σχόλια:

  1. Μόνο μερικές σκέψεις πάνω σε αυτά που έχεις γράψει για τη Λευκάδα...
    Στη Λευκάδα πηγαίνω από παιδάκι δηλαδή τα τελευταία 25 χρόνια κάθε καλοκαίρι ανελλιπώς. Το Κάθισμα και το Πόρτο Κατσίκι τα έχω πετύχει με πέντε άτομα και να κατεβαίνουμε από σκοινί γιατί δεν υπήρχαν σκαλοπάτια.... Είναι πολύ φυσικό να με τρομάζει αυτό που πια βλέπω στο νησί, τις ορδές των τουριστών να έρχονται και να πνίγουν το μέρος και τις υπηρεσίες των ξενοδοχείων και εστιατορίων να γίνονται χειρότερες χρόνο με το χρόνο
    Καταρχήν χαίρομαι για την κριτική σου για το Ionian Blue. Το ξενοδοχείο πρέπει να έχει κοντά μία πενταετία που λειτουργεί και η αρχική αίσθηση όλων ήταν ότι κάτι δεν πάει καλά. Βλέπω όμως ότι με τον καιρό όλο και βελτιώνεται και αυτό είναι καλό σημάδι.
    Για να πάμε στα φαγητά τώρα.
    Για τη Φρύνη στο Μώλο, μέχρι πέρυσι ήταν το αγαπημένο εστιατόριο όλων. Η Φρύνη είναι πολύ φίλη και ήταν το πρώτο αξιόλογο εστιατόριο που άνοιξε στο νησί πριν πολλά χρόνια. Συμφωνώ πάντως ότι δεν είναι πια τόσο καλό, θες από τον πολύ κόσμο θες από την προχειρότητα κάποιων πραγμάτων, γεγονός είναι ότι φέτος και σε μας δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
    Ο Γιάννης ο Φωτεινός είναι αυτό ακριβώς που περιγράφεις αλλά τελείως αυθεντικός. Όλα τα χρόνια έτσι λειτουργεί και δεν στο έπαιξε μάγκας.... Ακόμη μέχρι σήμερα διεκδικεί τα ηνία για το καλύτερο απλό φαγητό του νησιού. Φοβερή πατάτα τηγανητή, συγκλονιστική χωριάτικη και τέλεια στο ψήσιμο ψάρια. Ανοίγει όμως μόνο όταν έχει κόσμο και φρέσκο ψάρι, αλλιώς δεν μπαίνει στον κόπο
    Εγώ η αλήθεια είναι ότι δε μπορώ να είμαι αντικειμενική με το νησί γιατί τη Λευκάδα την αγαπώ πιο πολύ κι από την πατρίδα μου. Αν ακούσω όμως τον άντρα μου- ο οποίος ήρθε σαν επισκέπτης και κοντεύει να πολιτιγραφηθεί Λευκαδίτης- με λίγη υπομονή όλα σιγά σιγά θα φτιάξουν και το μέρος θα περάσει από τη φάση του βλαχοτουρισμού σε κάτι σαφώς καλύτερο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι το νησί δείχνει σαφώς βήματα προς τα εκεί. Φαίνεται βέβαια όπως και τα περισσότερα νησιά του Ιονίου ότι ξεκίνησε με Άγγλους μπυροτουρίστες αλλά σίγουρα έχει διορθωθεί πολύ μιας και ο κόσμος που είδαμε δεν είχε καμια σχέση με γυφτοτουρισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να μην δίνουμε λάθος εικόνα στον κόσμο που συμβουλεύεται τα blogs σχετικά με τα προαναφερόμενα έχω να παραθέσω τα εξής.
    Πηγαίνω συχνά στη Λευκάδα και λίγο πολύ τα έχω δοκιμάσει όλα. Και βέβαια την έχω πατήσει αρκετές φορές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σου σερβίρουνε κατεψυγμένα προϊόντα ισχυριζόμενοι οτι είναι φρέσκα, προκειμένου να έχουνε ποικιλλία στο menu. Και βέβαια οι περισσότεροι ρίχνουν την ποιότητα χάριν του κέρδους.
    Συμφωνώ για τον Γιάννη στη Λυγιά με όσα γράφονται αν και μερικές φορές θα τύχει να έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο το πολύ τρία πιάτα είτε εντός είτε εκτός σεζόν. Ίσως δεν ενδιαφέρεται να εξελιχθεί περισσότερο.
    Θα διαφωνήσω όμως με όσα αναφέρονται για την Φρύνη στο Μώλο.
    Βασικά αν κάποιος ασχοληθεί σοβαρά με την ποιότητα του καλού φαγητού θα συμφωνήσει μαζί μου. Η κουζίνα τους απο πλευράς καθαριότητας είναι ''Φαρμακείο''. Δέν είναι τυχαίο που απο το 2002 μέχρι σήμερα βραβεύεται κάθε χρόνο απο το Alpha Guide το οποίο βραβεύει τα καλύτερα εστιατόρια και ξενοδοχεία σε πανελλήνιο επίπεδο.
    Βέβαια τον Αύγουστο μπορεί να περιμένεις λίγο για να σερβιριστείς λόγω του πολύ κόσμου που κάθεται εκεί αν και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους απο πέρυσι έχει διορθωθεί αρκετά στην ταχύτητα αφού απο οτι παρατήρησα έχει αυξήσει πολύ το προσωπικό. Τουλάχιστον δεν υποβαθμίζει την ποιότητα.
    Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί οτι έχει πάρει αναγνώριση άριστης ποιότητας απο τον ΕΛΟΤ και όσοι ασχολούνται θα ξέρουν πόσο δύσκολα παίρνεις τέτοια αναγνώριση. Δεν το τολμούν όλοι.
    Τέλος πάντων αφού όλες οι διασημότητες που πηγαίνουν στο νησί περνάν απο τη Φρύνη στο Μώλο δεν έχω λόγο να μην πηγαίνω κι εγώ...
    Τέλος για αυτούς που πηγαίνουν στο Κάθισμα μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το εστιατόριο που άνοιξε δίπλα απο το Κόπλα. Πολύ καλά πιάτα και όχι ιδιαίτερα ακριβό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή