4/6/08

Γιορτή Χαϊδαρίου

Αν και η αρχική μου εντύπωση ήταν πως είχα ήδη γράψει για τη Γιορτή Μπαξεβάνη, δεν το βρήκα στο αρχείο, οπότε παραθέτω πλήρη review και όχι απλώς update όπως σκόπευα αρχικά. Κοντεύοντας στον 3ο επιτυχημένο χρόνο λειτουργίας, η Γιορτή ξεκίνησε σαν η "φθηνή" σειρά του Μπαξεβάνη στην εστίαση. Το "φθηνή" βέβαια έχει να κάνει με την τιμή και μόνο μιας και όλα τα άλλα μόνο φθηνά δεν είναι!

Ξεκινώντας από τον χώρο, τώρα που ανοίγει ο κήπος είναι η καλύτερη εποχή για να το επισκεφθείτε. Ο στολισμός με τα αμέτρητα λαμπιόνια σου φτιάχνει τη διάθεση χωρίς να πλησιάζει καν τα όρια του κιτς και το σίγουρο είναι ότι και με το θερμόμετρο να δείχνει 40, μέσα στο δάσος μπορεί να χρειαστείτε και κάτι ελαφρύ να ρίξετε πάνω αν πάτε βραδάκι. Ακόμη και μεσημέρι πάντως δεν θα ζεσταθείτε και είναι φυσικό μιας και η δροσιά στο τέρμα του άλσους Χαϊδαρίου είναι δεδομένη ακόμη και με καύσωνα.

Αν και ο εξωτερικός διάκοσμος παραπέμπει σε ταβέρνα, ο εσωτερικός χώρος (που κλείνει το χειμώνα και διατίθεται και για δεξιώσεις όλο το χρόνο) είναι αρκετά προσεγμένος και ζεστός, συνδυασμένος αρμονικά με τον υπόλοιπο περίγυρο. Must είναι οι τουαλέτες που σίγουρα δεν τις βρίσκει κανείς εύκολα σε χώρο νέο-ταβέρνας.

Πρωτοπήγαμε λίγες εβδομάδες αφού είχε ανοίξει το μαγαζί και πετύχαμε μεσημεριάτικα και τον Μπαξεβάνη. Αρκετά προσιτός, καθόλου ψωνισμένος, κάθισε αρκετή ώρα στο τραπέζι και μας είπε για το πως ξεκίνησε να σκέφτεται το concept της Γιορτής, πόσα χρόνια του πήρε για να πάρει την ιδιοκτησία και τα μελλοντικά του πλάνα. Μας έκανε πολύ θετική εντύπωση η οποία έγινε ακόμη καλύτερη από το πιάτα που δοκιμάσαμε.

Ξεκινήσαμε πρώτα με φρέσκο ψωμάκι που βγαίνει από τον ξυλόφουρνο και ήταν όνειρο. Ο κατάλογος τότε σχετικά μικρός (5-6 ορεκτικά, άλλα τόσα κυρίως και ένα γλυκό ημέρας). Αν και δεν θυμάμαι τώρα τι είχαμε πάρει το 2006, το σίγουρο είναι ότι μας είχε ενθουσιάσει και η επίσκεψη επαναλήφθηκε τουλάχιστον 3 φορές μεταξύ 2006-2007 πάντα με επιτυχία. Οι τιμές όντως φθηνές μιας και για 2 ορεκτικά, 2 κυρίως και 2 γλυκά είχαμε πληρώσει κοντά στα €15 άτομο, που και τότε φάνταζε φθηνό. Το γεγονός ότι πρόκειται για συνταγές ενός καταξιωμένου Έλληνα σεφ σίγουρα τις κάνει ακόμη φθηνότερες σε συνδυασμό με ένα πανέμορφο περιβάλλον και αξιοπρεπή εξυπηρέτηση. Όλα αυτά εν έτη 2006, το 2008 και σε πρόσφατη επίσκεψη τα πράγματα έχουν αλλάξει...

Έπειτα από μια πολύ επιτυχημένη συνεννόηση, βρεθήκαμε 4 αντί για 10 άτομα στο Χαϊδάρι, Σαββατόβραδο. Η διάθεση δεν χάλασε και με το καλό φαγητό ενισχύθηκε στην πορεία. Ο κήπος άνοιξε και πάλι, τα λαμπιόνια κρεμάστηκαν στα δέντρα και οι συνταγές του Μπαξεβάνη ανανεώθηκαν για το καλοκαίρι. Ο κατάλογος πλέον δεν θεωρείτε μικρός και υπάρχουν αρκετές προσθήκες (πχ αρκετά ορεκτικά όπως και 2-3 πιάτα χωρίς κρέας στα κυρίως όπου δεν υπήρχαν πριν).

Δυστυχώς το αρχικό δυναμικό ξεκίνημα της Γιορτής σιγά σιγά αρχίζει και φθίνει (θέλω να πιστεύω ότι ήταν ατυχής συγκυρία η πιο πρόσφατη επίσκεψή μας και όχι κάτι που θα συνεχιστεί). Πρώτο σημάδι κάμψης έχει η εξυπηρέτηση. Οι σερβιτόροι όχι τόσο σπιρτόζοι όσο παλιότερα, το κουβέρ ήρθε μαζί με τα πρώτα κυρίως και δεν έχει πλέον τις κλασσικές μπουκιές του σεφ που παρελαύνουν για δοκιμή από όλα τα τραπέζια. Τα ψωμάκια ναι μεν ακόμη φτιαγμένα στο φούρνο αλλά τα δικά μας ήρθαν λίγο μπαγιάτικα (μάλλον τον φούρνο τον έκλεισαν από μεσημέρι)! Αμέσως στο μυαλό ήρθαν τα όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια φίλων που το είχαν επισκεφθεί και δεν σχημάτισαν και τόσο καλή γνώμη όσο είχαμε εμείς αρχικά.

Συνεχίζοντας στα ορεκτικά η εικόνα βελτιώνεται με σταθερές αξίες τη φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τα πουγκιά με θαλασσινά, τυρόπιτα στο φούρνο (που έφερνε σε queasadilla) τη σαλάτα και τα μανιτάρια. Το μόνο μελανό σημείο ήταν τα χόρτα με ροκφόρ και πορτοκάλι, όπου ήταν ένα εντελώς αταίριαστο πιάτο και μάλλον έφταιγαν τα χόρτα. Στα κυρίως δεν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα. Τα σουβλάκια πάνω σε ψητή μελιτζάνα με γιαούρτι έγιναν ανάρπαστα και το δικό μου γιουβετσάκι με μανιτάρια ήταν πολύ καλό. Ευτυχώς, το λίγο άσχημο ξεκίνημα βελτιώθηκε σύντομα με κορύφωση τα γλυκά: το τρίπλεξ σοκολάτας με το άπαιχτο παγωτό μπανάνα ήταν το χιτ της βραδιάς!

Ο λογαριασμός ανέβηκε στα €35 το άτομο, με κρασί και μεγάλο tip όμως. Οι τιμές στον κατάλογο δεν μου φάνηκαν ακριβώς ίδιες με προηγούμενες χρονιές, αλλά δεν έχουν ξεφύγει κιόλας! All in all η Γιορτή αποτελεί ακόμη σχετικά καλό value for money αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη (αν η εξυπηρέτηση χειροτερέψει και τα άστοχα πιάτα πληθύνουν μαζί με τις τιμές, τότε σίγουρα θα χάσει). Σίγουρα μέσα στο καλοκαίρι θα ξαναπάμε μιας και ο ανοιχτός χώρος είναι και ο πλέον ιδανικός για παιδιά. Ελπίζω το επόμενο update να είναι καλύτερο (βέβαια το ότι τα γλυκά του παραμένουν κορυφαία με δυσκολέυει όσο να 'ναι)!

(Γιορτή Μπαξεβάνη, Τέρμα Ιεράς Οδού, Δαφνί-Χαϊδάρι, Τηλ: 210-5326163)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

THΝ KYΡIAKH 15-6-2008,ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΒΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ,ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ BLOGS

Η Ελληνική Κυβέρνηση μέσα στις επόμενες μέρες,ετοιμάζεται να προβεί στη ψήφιση νομοθετικού πλαισίου,με το οποίο θα μπορεί να ελέγχει και να φιλτράρει τις ιδεές και τις αποψείς που ανταλλάσσονται στα blogs.
Εμείς,οι χρήστες του διαδικτύου και όχι μόνο,δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ψηφιστεί κανένας τέτοιος νόμος,ο οποίος θα νομιμοποιεί τη λογοκρισία.
Γι'αυτό και κατεβαίνουμε όλοι μαζί στη Πλατεία Συντάγματος,τη Κυριακή 15-6-2008,στις 6 το απόγευμα,ώστε να στείλουμε το δικό μας μήνυμα,σε όλους αυτούς που θέλουν να κυβερνήσουν τον Κυβερνοχώρο.

--ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ--