6/1/08

Εξιλέωση

Μιας και δεν κατάφερα να βρω το "American Gangster" σε DVD-rip έκδοση στο internet κατέληξα να κατεβάζω το "Atonement" σε πολύ καλή ποιότητα ήχου/εικόνας και μάλιστα βρήκα και ελληνικούς υπότιτλους. Αν και δεν είμαι οπαδός των ταινιών εποχής (ειδικά με Άγγλους αριστοκράτες και υπηρέτες) μιας και η ταινία πάει με φόρα για αρκετές υποψηφιότητες Όσκαρ είπα να την δω. Μετά τον "Άγγλο Ασθενή" του Μινγκέλα έχω κλείσει για love story με background πόλεμο (παραμένει ότι πιο άρτιο έχω δει από άποψη σκηνοθεσίας, ηθοποιίας, μουσικής, φωτογραφίας στο συγκεκριμένο είδος).

Πριν αρχίσω να γράφω για την ταινία διάβασα κριτικές στο IMDB, που δυστυχώς με βρίσκουν διαμετρικά αντίθετο (ειδικά όταν είδα ότι το "Engligh Patient" έχει χαμηλότερη βαθμολογία από το "Atonement")! Το μεγαλύτερο μειονέκτημα για εμένα είναι ότι η ταινία προσπαθεί να συνδυάσει ανεπιτυχώς διάφορα είδη: κραυγή κατά του πολέμου (βλέπε μια υπέροχη όντως σκηνή στην παραλία), ιστορία αγάπης μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών τάξεων (χιλιοειδωμένο, εδώ είναι σε μια καλή εκδοχή), twist στο σενάριο αλά "Seven"/"Sixth Sense" (εδώ δεν λεω τίποτα για να μην σας το χαλάσω), ταινία εποχής που να σε παρασέρνει με την μουσική/φωτογραφία της (εδώ ναι μεν είναι καλό το αποτέλεσμα για Holywood standards αλλά φτωχό συγκρινόμενο με άλλους σκηνοθέτες).

Για να ξεκινήσουμε από τα θετικά όντως οι κριτικές σχετικά με την υποκριτική της Keira Knightley και του James McAvoy (βλέπε γιατρό του "Last King of Scotland") αληθεύουν και παίζουν αρκετά καλά (τώρα για τον αν είναι για Όσκαρ δεν ξέρω πάντως είναι καλές). Αν με ρωτήσετε, νομίζω ότι το κοριτσάκι που κάνει την Briony είναι το καλύτερο από όλο το καστ πάντως. Η αναπαράσταση της εποχής πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι επίσης εντυπωσιακή χωρίς ψεγάδι και σε αυτό βοηθάνε και τα κουστούμια, και ο σκηνοθέτης και η φωτογραφία. Η μουσική στέκεται σε αρκετά καλά επίπεδα (και η χρήση ήχου γραφομηχανής για soundtrack δένει πολύ καλά με την ταινία). Σενάριο επίσης δεμένο και με καλό twist που δεν το περιμένεις. Τι λείπει τελικά ?

Όπως έγραψα και στην αρχή οι 2 ώρες αναλώνονται ανά 30 λεπτά στο να δείχνουν διάφορα πράγματα που τελικά δεν δένουν μεταξύ τους. Επίσης, το ότι χρονικά πηδάει εμπρός-πίσω δεν ξέρω κατά πόσο λειτουργεί ή καταντάει εκνευριστικό. Ξεκινάει με την υπόθεση αγάπης που γκρεμίζεται, συνεχίζει με την κατηγορία του πολέμου (και μάλιστα με μερικές αρκετά ωμές σκηνές), δείχνει σημεία εξιλέωσης και τελειώνει με την ανατροπή. Σίγουρα πάντως ούτε η φωτογραφία, ούτε η μουσική, ούτε η υποκριτική (που είναι καλές) πλησιάζουν έστω και λίγο τα αντίστοιχα του "Άγγλου Ασθενή". Πιο πολύ μου φαίνεται το promo να θέλει να βγάλει τα έξοδα της - σίγουρα - πολυδάπανης παραγωγής παρά ότι όντως είναι η ταινιάρα της χρονιάς (ελλείψει βέβαια ανταγωνισμού ίσως και να αναδειχτεί σε τέτοια). Το αν είναι καλή μεταφορά του βιβλίου ή όχι δεν το ξέρω μιας και δεν το έχω διαβάσει. Για τη σχολή που χάραξε ο David Lean πάντως με κλασσικές δημιουργίες τύπου "Dr Zhivago" & "Laurence of Arabia" τα πάει μια χαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: