3/5/07

Idi Amin

Για όσους δεν πρόλαβαν το Last King of Scotland στις αίθουσες δεν θα χάσουν τίποτα σε DVD. Ο Forest Whitaker κέρδισε το Όσκαρ Α' ανδρικού για το ρόλο του μονάρχη στην ταινία, και χωρίς να έχω δει όλες τις ταινίες για την υποψηφιότητα μεν, φαίνεται ότι το άξιζε δε. Πέρα από το ρόλο αυτό όμως η ταινία δεν έχει και πολλά να πει (με εξαίρεση το πολύ καλό soundtrack).

Μας δείχνει την κατάσταση στην Ουγκάντα του '70 μέσα από την ιστορία ενός Σκωτσέζου γιατρού που καταλήγει να γίνει ο προσωπικός γιατρός του δικτάτορα Idi Amin. Αν κανείς περιμένει να δει μια πολιτική ταινία με τοποθέτηση ατύχησε. Αν περιμένει δακρύβρεχτες σχέσεις με πολιτικό υπόβαθρο, πάλι ατύχησε. Αυτό που θα δει είναι έναν Forest Whitaker να αποδεικνύει γιατί πήρε το Όσκαρ, και παράλληλα την ιστορία του γιατρού που έκανε την μια ηλιθιότητα μετά την άλλη από τότε που πάτησε το πόδι του στη χώρα!

Ειδικά προς το τέλος καταλήγεις στο ότι ο γιατρός είναι μεγάλος μαλάκας και καλά έπαθε ότι έπαθε. Ναι υπάρχουν οι σπόντες περί αποικιοκρατίας των Άγγλων, για την δραματική κατάσταση της χώρας με έναν τρελό στο τιμόνι αλλά μην περιμένετε πολιτικό μανιφέστο αλά Κεν Λοουτς (ούτε καν κάτι σε στυλ Ηotel Rwanda).

All in all, πάρτε το σε DVD μόνο και μόνο για τον Forest Whitaker και για να δείτε και λίγο πόσο ωραία περνάνε εκεί στην Αφρική, αλλιώς δεν θα χάσετε κάτι.

1 σχόλιο:

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

...tin skini me tin temahismeni gineka omos tha tin ektimisis kalitera stin megali othoni, ohi se DVD :P